» Home » Personen- & familiezaken
 

Personen- en familiezaken

Huismerknotaris is de goedkope notaris voor personen- en familiezaken. De meest voorkomende adviezen en akten voor zijn samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden en testamenten. In samenlevingscontracten en huwelijkse voorwaarden worden de rechten en plichten van partners ten opzichte van elkaar vastgelegd. In een testament wordt bepaald door degene die het testament laat opmaken wat hij of zij na overlijden geregeld wil hebben.

Samenlevingscontract

Voor partners die (nog) niet willen trouwen of nog geen partnerschap willen laten registreren bestaat een lichtere mogelijkheid voor juridische vastlegging: het samenlevingscontract. Soms is een notarieel samenlevingscontract vereist om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, zoals een partnerpensioen, of secundaire arbeidsvoorwaarden.

Anders dan bij huwelijk en geregistreerd partnerschap heeft een samenlevingscontract geen algehele gemeenschap van goederen tot gevolg. Met andere woorden, de bezittingen en schulden van beide afzonderlijke partners worden niet bij elkaar gevoegd, maar blijven van elk van de partners afzonderlijk. Ook worden in deze situatie partners geen erfgenaam van elkaar. Dat moet geregeld worden in testamenten.

Huwelijkse voorwaarden

Het huwelijk brengt een aantal wettelijke gevolgen met zich mee. Zo komen – zonder nadere regeling – alle bezittingen en schulden van beide partners op één hoop. Ook al is deze inbreng ongelijk, dan nog hebben beide partners recht op de helft van het totaal gevormde vermogen. Er geldt ook een wederzijdse zorgplicht.

Het is goed mogelijk om van de wettelijke regels af te wijken en uw eigen afspraken vast te leggen. Dat kan met een overeenkomst van huwelijkse voorwaarden. Zo’n overeenkomst is alleen geldig als deze door de notaris is opgesteld en wordt mede-ondertekend.

Testament

De gevolgen van overlijden worden bepaald door het wettelijk erfrecht. Indien een langstlevende partner (echtgenoot of geregistreerd partner) met een of meer kinderen achterblijft is de wettelijke verdeling van toepassing. De langstlevende heeft dan als enige recht op de nalatenschap en de kinderen krijgen een vordering in geld, die pas na het overlijden van de langstlevende hoeft te worden uitgekeerd.
U mag van de wettelijke verdeling afwijken, dat moet u regelen in een testament. Bijvoorbeeld om te zorgen dat bij een tweede huwelijk van de langstlevende de kinderen wel hun vordering kunnen opeisen, of om te bepalen in welke andere gevallen de vorderingen opeisbaar zijn. Of u kiest er voor dat uw nalatenschap niet naar uw broers en zusters gaat, maar naar een goed doel.

Steeds vaker komt het voor dat mensen een executeur in hun testament benoemen. Die zorgt voor de afwikkeling van de nalaten­schap. Ook wordt vaak een voogdijregeling voor minderjarige kinderen opgenomen.


Het te berekenen tarief is opgebouwd uit:

  • Kosten notariskantoor
  • Inschrijvingskosten Centraal Testamenten Register, ingeval van samenlevingscontracten en testamenten
  • Inschrijvingskosten en leges Rechtbank, ingeval van huwelijkse voorwaarden
  • BTW

 
Top plaatsen
Eindhoven
Helmond
Geldrop
Son en Breugel
Populaire plaatsen
Veldhoven
Waalre
Best
Sint Oedenrode
Plaatsen dichtbij
Mierlo
Nuenen
Beek en Donk
Veghel